Sensörler Nasıl Çalışır?
Sensör insanların 5 duyu organıyla çevresinde olan fiziksel aktiveleri fark etmesine benzeyen, otomatik kontrol sistemlerinin duyu organlarına verilen addır. Algılayıcı da denilebilir. Market ve alışveriş merkezlerindeki kapıların otomatik açılıp kapanması, harekete bağlı olarak lambaların aktif hale gelmesi, radar sistemlerinde cisimlerin yerlerinin belirlenmesi örnek olarak verilebilir.
Sensörler genel olarak son zamanlarda daha fazla gelişen robotik konularda, ülkelerin savunma sistemlerinde kullanılmaktadır. Sensörlerin tek bir fiziksel özelliğe göre çalışmasının yanında, bazı sensörler birden fazla özelliğe göre çalışabilir. Bu cihazlar kendilerine ait elektriksel kabiliyetlerini değiştirerek çevredeki değişen fiziksel koşullara tepki verirler. Bu yüzden elektrik akımını bu tip cihazlarda kontrol edebilmek çok önemlidir.
Sensörlerin Çalışma Mantığı ve İçeriği
Daha basit ve anlaşılabilir ifade etmek gerekirse bir sensör, sıcaklığı, ışığı, sesi, hareketi ya da kokuyu algılayıp elektrik sinyallerine çevirir. Bu sinyalleri sensörler ikili koda çevirerek, bilgisayarda işlenmesi için bir arayüze aktarır. Birçok algılayıcı, elektrik yüklerinin akışını devre boyunca kontrol eden bir anahtar kilit görevi görür. Anahtarlar, devrenin kapalı açık durumunu değiştirdikleri için elektronik sistemlerin önemli bir parçası hale gelmiş olur.
Çipler, diyotlar ve transistörler gibi algılayıcı bileşenlerinin hepsi yarı iletken parça içerir ve sensör devrelerinde bulundurularak anahtar görevi görürler. Örneğin, bir transistör, devrenin başka bir bölümünde bir elektrik akımını açmak için devrenin başka bir bölümünde az bir elektrik akımı kullanarak çalışır.
Sensör Çeşitleri
Sensörlerin çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında sensörler aktif ve pasif olarak ikiye ayrılır. Aktif sensörler radyo dalgaları, ultrasonik dalgalar veya radyasyon kullanır. Kullandığı dalgaları hedef nesnelere doğru aktarırlar. Bu dalgaları aktarmak için enerji kaynağına sahip olabilirler.
Yaydıkları bu dalgaları hedef nesne tarafından geri yansıtılır ve sensör tarafından algılanır. Algılandıktan sonra ise elektrik sisteminde değişiklik olur ve sensör ona göre tepki verir. Buna örnek olarak radar verilebilir. Pasif olanlarda ise sensörler kendi dalgalarını veya ışımalarını yaratmazlar. Bunun yerine çevreden gelen farklılıkları tespit ederler. Örnek olarak otomatik açılan kapı ya da harekete dayalı lamba örnek verilebilir.