İlişki Pazarlaması Nedir?

İlişki Pazarlaması Nedir?

İlişki pazarlaması, satış yapmak gibi kısa vadeli hedefler yerine müşteri memnuniyeti ve uzun süreli müşteri kazanımını hedef alan bir pazarlama şeklidir. Bu kavram ilk olarak Leonard Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişki pazarlamasını “müşteri ilişkilerini arttırmak, korumak ve sürdürmek” olarak tanımlamıştır. Bakıldığında ilişki pazarlamasını altı farklı başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar: güven, iletişim, bağlılık, empati, ortak değer ve karşılıklı davranmadır.



Güven

Müşteri ve ürün ya da hizmet sahibi arasında güven ilişkisi kurulması çok önemlidir. İki taraf arasındaki alışverişin devamlılığı bu güven duygusu sayesinde sorun olmadan ilerler. Taraflardan birinin kötü bir izlenim bırakmasına neden olacak bir duruma girmiş olması aradaki güvenin sarsılmasına neden olacaktır.



İletişim

İletişim için kısaca karşılıklı bilgi paylaşımı demek doğrudur. İlişki pazarlamasında müşterilerle kurulan doğru ve etkili iletişim büyük önem taşır. Müşterilerle düzgün ve düzenli bir iletişim halinde olmak, onların güvenini kazanmakta büyük bir rol oynayacağı kesindir.



Bağlılık

İşletmelerin önemsediği durumların başında müşteri bağlılığı gelmektedir. Her işletme kendisine bağlı olan, birlikte hareket edebildiği müşteri ister. Müşteriye doğru güven ortamı sağlandığı sürece müşteri iş ilişkisinde beraber hareket etme durumunu bozmaya yanaşmayacaktır.

Empati

Sözlük anlamına baktığımızda da empati; bir başkasının duygularını ya da içinde bulunduğu durumu içselleştirip, onu anlamayabilmek demektir. İlişki pazarlaması üzerinden değerlendirildiğinde bu durum müşterinin istek ve arzularını anlayabilmek olarak düşünülebilir.



Ortak Değer

İlişki pazarlamasında ortak değer; müşterilerin ve firmaların birbirleri hakkındaki beklentilerini, sorunlarını, kurallarını öğrenip bunlar doğrultusunda bir ortak nokta bulabilmelerini hedef alır. Müşteri ve firmanın ortak değer doğrultusunda ilerlemesi sorun yaşamamaları adına gerekli bir durumdur. Ortak değer sayesinde sağlam ortaklıklar kurmak mümkün olur.

Karşılıklı Davranma

Karşılıklı davranma için taraflardan birinin iyi ya da kötü yaptığı bir durum sonucunda ilerleyen zamanlarda diğer tarafında bu duruma iyi ya da kötü karşılık vermesi hali denilebilir. Burada devreye müşteri ve firma arasındaki etkileşim girer. Müşterinin ya da firmanın gerçekleşen bir durumu karşısındakiyle tüm olağanlığıyla paylaşıp karşılıklı ortak bir noktaya varmaya çalışmak, aradaki iş ilişkisini sekteye uğratmamak için önemlidir.



Yorum Gönder