Biçerdöver Makineleri Nasıl Çalışır?
Biçerdöverler ekinlerin üstünden geçerken onların taneleriyle saplarını birbirinden ayıran makinelerdir. Ekinin taneleri makinenin içinde birikirken sapları balya yapılıp bırakılır. Bazı biçerdöverler sapları balya yaparken bazıları demet yapar. Biçerdöverler hasat yapabildikleri gibi aynı zamanda ekim de yapabilirler. Ayrıca bazı biçerdöverler büyük taneli ekinleri toplamak için tasarlanmıştır.
Biçerdöverler Nasıl Ortaya Çıktı?
İlk biçerdöverler Holt Manufacturing Company adındaki şirket tarafından üretilmiştir. Bu makineler Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar gibi ekinleri çok hızlı biçerler. Ortaya çıkmalarının nedeni ekinleri hızlı biçme isteğidir. Çünkü biçerdöverlerden önce ekinler hayvan gücü ve insan gücüyle hasat ediliyordu. Bu makinenin ilk patentini alan kişi Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan Hiram Mooredur.
Biçerdöverlerin İç Dizaynı
Biçerdöverlerin en önündeki sürekli dönen parça ekini makinenin içine iter. Makinenin ağzındaki parçalarla ufalanır. Sonra bu karışımdaki tohumlar makinenin içindeki eleme parçaları ve fanlar yardımıyla biçerdöverin ekin deposuna gider. Geriye kalan saplar ya balya ya da demet yapılarak bırakılır.
Biçerdöver Çeşitleri
Biçerdöverlerin çok yük alabilenlerinden başka otomatik olarak kullanılabilen varyasyonları da mevcuttur. Sistemi otomatik olanların diğer varyasyonlarına göre daha iyi olacağı söylenebilir. Bundan başka sadece mısır hasadı için üretilmiş biçerdöverler de vardır. Bazı çeşitleri taşıma kapasitesini arttırmak için özel olarak tasarlanmıştır.
Biçerdöverle Hasat Verimliliği
Biçerdöverlerin çiftçilerin işini oldukça kolaylaştırdığı doğru ancak bu makinelerin kullanımında verim kaybı olabiliyor. Dekar başına düşen ekin miktarı ne kadar çoksa hasatta kayıp da o kadar fazla oluyor. Ancak bu ekin kayıplarını önlemek mümkün.
Bu kayıpları önlemek için yapılabilecek birkaç önemli şey var; Bunlardan ilki biçerdöverinizi biçerdöver kullanma belgesi olan bir şoföre kullandırmanızdır. Bir diğeri ise ekinin yetiştiği tarlanın fiziksel özellikleridir. Eğer engebeli, taşı ve yabani otu çok bir tarlaya ekin ekerseniz hasadı çok zor olacaktır.
Bir başka dikkat etmeniz gereken şey ise hasadı zamanında yapmaya özen göstermenizdir. Ayrıca başka bir dikkat etmeniz gereken husus ise hasadı hızlı yapmamaya özen göstermeniz olmalıdır. Ve son olarak hasat sırasında biçerdöverin arkasından gidip sapların içinde ekin kalıp kalmadığını kontrol etmeniz gerekir.