Boğaziçi Köprüsü Nasıl Yapıldı?

Boğaziçi Köprüsü Nasıl Yapıldı?

Eski ismiyle Boğaziçi Köprüsü yeni ismiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Karadeniz ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı'nda yer alır ve günümüzdeki üç asma köprüden biridir.



'İlk' Özelliği Taşıması

Birinci Köprü olarak adlandırılmasının nedeni İstanbul Boğazı'nda yapılan ilk köprü olmasından ötürüdür. Daha sonrasında yapılan Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleriyle birlikte İstanbul Boğazı'nda kara ulaşımı sağlanmaktadır.

Yapımına Başlanması

20 Şubat 1970 tarihinde Boğaziçi Köprüsü'nün yapımına başlanmış olup 3 yıla yakın sürmüştür. Zamanın Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından devlet töreniyle açılmıştır. Yapımı bitirildiğinde dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsü iken, günümüzün global dünyasında geri sıralara düşmüştür.



Boğaziçi Köprüsü'nün Projesinin Hazırlatılması

İlk olarak Steinman, Boynton, Granquist and London'a hazırtılan köprü projesi, ilerleyen zamanda teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesi nedeniyle eksik ve yetersiz duruma düşmüştür. 1967 yılında Freeman, Fox and Partners adlı İngiliz firmaya yeni bir proje hazırlatılarak 1968 yılında anlaşma sağlanmıştır.

Yapım Aşaması

Boğaziçi Köprüsü'nün inşaatının ilk aşamasını Ortaköy ayaklarının kazısı oluşturmuştur. Ardından ise Beylerbeyi ayaklarının kazısı yapılmıştır. Kule montajının 1971 yılı Ağustos aylarında başlandığı, kılavuz tel çekilerek ilk birleşim sağlanması ise 1972 Aralık ayında meydana gelmiştir. Aralık 1972'te ilk tabliye köprüye gerilen çelik halatlara, salıncak sistemi vasıtasıyla monte edilmiştir.



Son Montaj ve İlk Geçiş Denemesi

26 Mart 1973'te son tabliyenin montajı tamamlanarak 60 adet tabliye birbirine kaynaklanmıştır. Ardından kauçuk alaşımlı çift kat asfalt dökümüne başlandı. Bir zaman sonra asfalt döküm işlerinde de sona gelindi ve Mayıs 1973'te yaklaşım viyadüklerinin inşaatı bitirilmiştir. 8 Haziran 1973 tarihinde ilk defa araçla geçiş denemesi yapıldı ve başarıyla sonuçlanmıştır.



Günümüzdeki Önemi ve Değeri

15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde meydana gelen darbe girişimi ardından ismi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak hayatını kaybeden vatandaşlarımız anısına değiştirilmiştir. Günümüzde, Boğaziçi Köprüsü'nde her gece renkli aydınlatmalar ile İstanbul sakinlerine renkli dakikalar yaşatılmakta ve özel günlerde renkler o güne özgü renklendirilmektedir. Spor dünyasındaki yeri açısından ise, ilk olarak 1979 yılında koşulmaya başlanan ve her yıl da devam eden İstanbul Maratonu da Boğaziçi Köprüsü'nde yapılmakta ve yurtdışından da yakından takip edilmektedir.



Yorum Gönder