Zırhların savaş meydanlarında en popüler olduğu zaman on beşinci yüzyıldır. Savaş stratejilerinin çok makinelerin olmadığı ve insanların kılıç ve kalkan kullandığı dönem. Şimdi savaş zırhları nasıl yapılır?
Savaş Zırhları Hangi Parçaları İçerir?
Bilindiği gibi savaşlarda karşı tarafı yenmekten daha önemlisi karşı taraftan korunmaktır. İnsanlar hem savaşıp hem kendini nasıl korur sorusuna tek cevap ise zırh kelimesiydi. Zırh zaman içinde farklı kombinasyonlara girmiş ve dolayısıyla pek çok şekil ve hammadde değiştirmiştir. Zırhlar ilk olarak ana gövde daha sonra kafayı koruyan miğferden oluşurdu. Ek olarak eldiven, bacaklar için farklı ve ayaklar için ayakları koruyan zırhlar vardı. Çoğu millet bu eklerin hepsini bazıları ise birkaçını kullanmışlardır.
Savaş Zırhları hangi Hammaddeden Yapılır?
Bildiğiniz gibi insanları ve binek hayvanları savaşta korumak için savaş zırhı yapılırdı. Dolayısıyla güçlü ve bir o kadar özenli yapılırlardı. İlk başlarda demirden yapılan bu zırhlar insanları koruyordu. Demir zırh insanı koruyor hayvanlara ise fazla zarar vermiyor hareket imkanını kısıtlamıyordu. Kılıç darbelerini engelliyor insanları ok darbelerinden de koruyordu. Ama en güzel şeylerin bir kusurları olduğu gibi bu zırhında bir kusuru vardı.
Zırh ağırdı. Kısa yollarda sorunsuz ama uzun vadede insanları savaş meydanlarına kadar yoruyor ve ordu zayıflıyordu. Ancak bu zırhlar yüksek insan gücü ve zaman alıyorlardı. Hammaddeleri demir olduğu için. Daha sonlar maden keşifleri ve sanayi geliştikçe bu zırhlar bakır olmaya başladı. Bakır erirken yüksek sıcaklık gerektirmeyen ve çabuk şekil alan bir madendi. Bu maden ise zamanla üzerinde iz bırakıyordu.
Bakır demir gibi güçlü olmadığı için kılıç darbeleri ve oklar bakırı ezip içine geçebiliyorlardı. Buda çözüm olmaktan çıkıp hammadde kaybı ve maliyet israfı olmaya başlamıştı. Sanayinin ve yine madenlerin keşifleri sonucu çelik olmasına karar verildi. Çelik de, demir zırh gibi insanı koruyor hayvanlara ise fazla zarar vermiyor, hareket imkanını kısıtlamıyordu ve hafifti. Kılıç darbelerini engelliyor insanları ok darbelerinden de koruyordu. Çelik hammadde sanki zırh yapımı için keşfedilmiş gibiydi.
Zırhları Hangi Devletler Kullandı?
Şuan aklınıza gelebilecek bütün devletler ve tarih kitaplarında yazan bütün devletler bu zırhları kullanmışlardır.