Rasim’in işinden olması ve akabinde yeni bir iş arayışı ile başlar. Bu iş arayışı içinde bir gün rastladığı eski arkadaşı Hamdi’den yardım ister. Bu istek karşılık bulur ve Rasim, biraz utansa da Hamdi’nin müdürü olduğu işyerinde çalışması için ettiği teklifi kabul eder. Ve yeni işine başlar, rasimin dikkatini yaşı ileri olan raif efendi çekmiştir melankoli tavırları ve gizemli tavırları buna sebep oluyordu. O iş yerinde Almanca olan telgrafları tercüme ediyordu, çok iyi bir şekilde tercüme edip, çok iyi konuşabiliyordu. İyi de nerden öğrenmişti bu kadar iyi konuşmayı diye içten içe söylendi Rasim.
Raif efendi 2 3 gündür iş yerine gelmiyordu Rasim de onu merak edip evinin yolunu tutmuştur, işte o gün tüm sır perdesi aralanacaktı.
Rasim eve vardığında eşinin ve çocuklarının raif efendiye karşı olan sevgisizliklerinden ve ilgi göstermeyişlerine şaşırmıştı bu kadar dingin ve huzur veren bir adamı niçin sevmezler ki
Rasimin gönlü el vermedi Raif efendiyi tek bırakmaya ve onunla ilgilenmeye karar verdi, çünkü durumu çok kötüydü ölüm döşeğindeydi Raif efendi
Raif efendi Rasimle tek kalmak istediğini söyler ve odadakiler dışarı çıkar, iş yerinde ki eşyalarını getirmesini ve çekmecesinde ki kara kitabı bulup yakmasını ister.
Her şey o kitapla devam eder daha sonrasın da,
Raif efendinin babası sabun fabrikası işletiyordu Raif efendinin de bu konuda iyi bir deneyim kazanması için onu Almanya ya göndermiştir.
Raif efendi Almanya’ya vardığında bir sabun fabrikasında işe başlar fakat zamanla raif efendi sanata yöneldiği için fabrikaya gidişi gelişleri azalmaya başladı.
Bir gün gittiği bir resim galerisin de Kürk Mantolu Madonna tablosuyla tanışır ve ona hayran kalır sürekli o tabloda ki kadını görmek için bu sergiyi ziyaret eder.
Raif efendi daha sonra tabloda o hayran kaldığı kadına sokakta rastlar ve onu tekrar görme umuduyla yine o yerde bekler ve görür tekrardan ve onu gittiği yere kadar takip eder, bir kulübe gider.
Kulübe girdiğinde, Kürk Mantolu Madonna’nın keman çalıp şarkı söylediğine şahit olur. Şarkısı bitince kadın Raif Efendi’nin masasına oturur ve kendini, Maria Puder olarak tanıtır. Kürk Mantolu Madonna resmi onun otoportresidir.
Zamanla ikisi iyi bir dost olur fakat daha sonrasın da raif efendi mariaya aşık olur Maria kimseyi istemediğini söylese de oda zamanla raif efendiye olan aşkını itiraf eder .
Raif efendi gelen bir telgrafla babasının vefat ettiğini öğrenir ve tekrar memlekete döner Sabun fabrikasında işleri düzene sokup Maria'yı yanına alacağını söyler.
Gel zaman git zaman Maria artık raif efendiye mektup göndermemeye başlamıştı.
Raif efendi ondan senelerce haber almamaya başlar ve içine kapanık birisi olmuştu.
Maria’nın mektupların kesilmesinden on yıl sonra sokakta iki kişiyle karşılaşır. Bunlardan biri Berlin’deki pansiyonun sahibi Frau van Tiedemann’dır. Raif Efendi o adamdan Maria’nın hamile olduğunu, bunu kendisine söylemediğini ve doğum sırasında öldüğünü öğrenir.
Hayatta en güvendiğim insana karşı duyduğum bu kırgınlık, adeta bütün insanlara dağılmıştı. Çünkü o, benim için bütün insanlığın timsaliydi.